Ordförande har ordet – från verksamhetsberättelsen 2020

IMG_3128

SOK Knallen fortsätter vara den stora motionsklubben i Borås med omnejd med betoning på social gemenskap och glädje. Under ett mycket utmanande år höll vi medlemsantalet på en förväntad och lite lägre nivå än tidigare.

Ja, ingen av oss var ju riktigt beredd på vad som skulle komma att ske i mars under våren 2020. En pandemi spreds sig runt jorden som påverkade och lamslog stora delar av samhället ända ned till varje enskild individ. Plötsligt ställdes allt på kant. Tyvärr skulle det också visa sig ha stark påverkan på vår föreningsverksamhet med inställda tävlingar och träningar som följd.

Men före pandemin så hann ett mycket optimistiskt gäng knallar ta sig med Stena båten till Kiel och springa Kiel Marathon. En klassisk löparresa som arrangerats av föreningen med Sören Svensson i spetsen under flera år. Även denna gång bjöds det på en panikartad nummerlappsutdelning för att sedan hasta iväg till starten. Och visst fick knallarna ännu en gång känna på det utmanande regnvädret och stormbyar som pressade på. Men allt slutade i dur på en tysk bar där vi intog en bratwurst, en kall och där vi fick fira några knallar som gjort extra bra ifrån sig på loppet.

I februari så stack två av våra ultradistansare iväg till Finland och sprang Endurance 24h i Espoo. Det slutade i triumf där Therese Fredriksson som envist tog sig runt och runt längs inomhusbanan och samlade ihop den imponerande sträckan 222,558 km, som visade sig placerade henne som sexa i Sverige och damklassen genom tiderna. Fantastiskt!

Året 2020 skulle bli året då vi för första gången skulle få ut de allra flesta av våra medlemmar som funktionärer för klubbens tävlingslopp BUM, 6-timmars och som samarbetspartner till Kretsloppet. Allt var spikat och klart för att testa det nya konceptet där vi alla i föreningen är med och hjälper till. Tyvärr blev det aldrig realiserat, då pandemin även här satte stopp för att kunna arrangera våra tävlingar som istället fick ställas in ett efter ett. Både BUM och 6-timmars sköts upp till nästföljande år och där löparna antingen fick välja på att få tillbaka sin startavgift eller ligga kvar i startlistan till nästa år. Det stora flertalet valde att behålla sin startplats. Nu väntar vi alla ivrigt på att köra igång våra tävlingar igen.

Löpningen, ja all träning och tävling under året skulle i stora delar bli väldigt annorlunda. Många av våra medlemmar fick fokusera på egen träning, men många passade också på att tävla virtuellt. En virtuell tävling som samlade många knallar var World Virtual Run 2020 som sprangs runt Byttorssjön. En fantastisk dag där vi fick se många knallar i det nya tävlingslinnet.

Men vår utflykt till Ulricehamn med Sören Svensson i spetsen blev av och visade på styrkan att ta utmaningen framför oss och tänka om. Det som vi tänkt skulle bli en vårutflykt blev istället en höstutflykt. Det blev i vanligt ordning en succé.

En stor händelse under året var när våran spinning och simmar gosse Göran Magnusson fyllde 75år. Det är knappt man kan tro det. Göran överraskades och firades med några knallfina presenter vid en välbesökt tillställning ute i hans sommarstuga, Enekulla vid Frisjön strax söder om stan.

Andra händelser under året var att vi tog fram en tävlings t-shirt baserad på tävlingslinnet som släpptes året innan designad av Marina Fellman Vikander. Ett efterlängtat tillskott till knallens kollektion för oss alla som gillar att springa i t-shirt. Vi passade även på att förnya vår cykelkollektion där vi nu fått en mer djupare röd, samt lanserade en helt ny cykeltröja i basfärgen vitt samt en helt ny cykelkeps.

Ett riktigt uppsving fick vår MTB-satsning, där vi hade genomförde flera event och träningar med bland annat en tur från Ulricehamn till Borås med lunchstopp hos våra knallar Christina Spjuth Per Sund vid sjön Tolken. Ett annat event genomfördes i Ulricehamn med Marika Hacksell och Ulf Gyllunger i spetsen där man cyklade ned för Lassalyckan slingriga banor för att sedan avsluta på toppen av Galtåsen. Vi fortsatte även vår satsning på två grupper på landsvägscyklingen som visade sig lyckosamt och vi avrundade säsongen med ett stort välbesökt cykelmöte upp på Borås Skidstadion för att ladda inför nästa säsong.

Vår klassiska och mycket efterlängtade medelhavsresa till solsäkra Rhodos var även i år fullbokad av träningssugna knallar. Tyvärr skulle det även här visa sig att pandemin skulle sätta ett stenhårt stopp för ett genomförande, när Grekland först meddelande att de inte tog emot några flyg från bland annat Sverige och kort därefter gick UD ut där de skickade ut en avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder inklusive Grekland vid ett beslut den 14 mars 2020. Nu började istället en väntan att få tillbaka pengarna för resan via resegarantin, men detta skulle dra ut på tiden. Några månader senare så gick vårt resebolag Resia i rekonstruktion vilket innebär att ingen skulle få tillbaka sina pengar före denna process var slutförd. Lyckligtvis så har många av våra medlemmar idag fått ersättning tillbaka från sin bank eller av sitt kortföretag, men långt ifrån alla var lika lyckligt lottade utan lämnades till tyckes orättvist utan någon ersättning alls. Men skam den som ger sig, vi kommer tillbaka 2022 med en ny resa. Det är ju trots allt en av höjdpunkterna på året i knallen.

Året 2020 skulle även bringa med sig sorg, där två av våra cykelprofiler lämnade oss; Peter Christensen och Stefan Lundberg där den senare gick bort i tragisk trafikolycka.

Jag summerar mitt fjärde år som ordförande och kan konstatera att det varit ett mycket annorlunda år men att vi under omständigheterna klarat oss mycket väl, trots att vi varit tvingade att ta ett antal tuffa beslut som begränsat vår verksamhet allt för att minska smittspridningen och risken för att någon skulle bli sjuk. Vi tog därför också beslutet att mildra skadan med minskad verksamhet genom att på något sätt kompensera våra medlemmar med en sänkt avgift för verksamhetsåret 2021. Detta var möjligt med den i grunden starka ekonomiska situation vi fortsatt har i klubben.

Slutligen så vill jag säga att det är en ära att tillsammans med övriga i styrelsen få leda klubbens arbete vidare framåt trots de utmaningar som vi ställts inför 2020. Vi är en klubb som är öppen för alla och som erbjuder träning och motion för att skapa förutsättningarna för ett livslångt och hälsosamt liv, oavsett om det gäller löpning, simning eller cykling. Det är vi stolta över.

Ordförande, SOK Knallen, Borås

Björn Trollsfjord