Ordförande har ordet – från verksamhetsberättelsen 2019

Björn Trollsfjord
Björn Trollsfjord, Ordförande SOK Knallen

Ordföranden har ordet

SOK Knallen fortsätter vara den stora motionsklubben i Borås med omnejd med betoning på social gemenskap och glädje. Klubbens medlemskurva ligger fortsatt på en konstant nivå med ett medlemsantal på ca 440 medlemmar för 2019, men vi förväntar oss en minskning under 2020.

För att hela tiden förbättra vår verksamhet, så har styrelsen under året arbetat vidare med att utveckla föreningen utifrån medlemmars behov och önskemål. Vi har bland annat utgått från den enkät som skickades ut till samtliga medlemmar under 2018 där vi fick över 250st svar. En annan stor källa till information är det löpande återkopplingar vi i styrelsen får från våra medlemmar på träningar, resor och andra aktiviteter.

Under 2019 så lanserades helt ny löpkollektion tillsammans med vår partner Fotriktigt. Den nya baskollektionen presenterades i samband med ett löp och sälj event hos Fotriktigt. De nya kläderna lanserades med en helt nya basfärgen svart. Klädgruppen lanserade dessutom ett helt nytt tävlingslinne med ny unik och fräck design av Marina Fellman Vikander. Försäljningen på eventdagen var mycket lyckad. Det var många som passade på att förnya sina klubbkläder och var mycket nöjda över den nya designen. Givetvis fanns de några som önskat att vi behållit vår röda klubbfärg, men ibland måste man förnya sig och våga förändras. Historisk så har heller inte klubbkläderna alltid varit röda. Det fanns en tid när de faktiskt var rosa. Hur som helst så kan vi glädja oss att en av de första som tävlade med knallens nya kläder var John Muthui Musee som tog en fin andra plats på Lidingöloppet. Ett styrkebesked från John som kom in på tredjeplats året innan.

Vår förening levererade återigen tävlingen BUM med start i Göteborg (Skatås) samt Hindås till Borås. Avslutningsdestination blev Kypésjön. Det blev en fantastisk tävling tillsammans med ett gäng glada knallen funktionärer. Vi fortsatt även att samarrangera Kretsloppet tillsammans med Korpen. 2019 blev det elfte året som Kretsloppet gick av stapeln. Året avslutades med ett fantastiskt lyckat arrangemang av 6-timmars med rekord på antal deltagare, videofilmning med en drönare m.m. och där tävlingsledningen bestående av Pär Nyberg, Thomas Viklund och Kalle Björklund gjorde sin absolut sista insats som ledare för denna tävling. Tävlingen fortsätter givetvis även nästa år, men då med ny tävlingsledning. 

Anna-Maria lyckades som första knalle springa i mål på Spartahlon, som är ett ultralopp av rang. Loppet går av stapeln varje år med start i Aten och målgång i Sparta. Det är en distans på nästan 25 mil och som måste genomföras på mindre än 36 timmar utan någon större möjlighet till vila. Anna-Maria blev den femte kvinnan från Sverige någonsin som kommit i mål på Spartahlon. Hon gratulerades av styrelsen vid hemkomsten med blommor. Nu väntar vi på tillförsikt på förste man från Knallen skall göra om samma bedrift.

Föreningen firade under 2019 även sin 35 årsdag. Detta firades det där lilla extra i oktober i samband med föreningens höstfest där vi hyrt in oss på Norrbys klubbstuga för att ha kul ihop. Men det var inte bara fest, utan vi genomförde diverse arrangemang som simning på Sim arenan, MTB cykling och kulturvandring.

Andra händelser under året var att vi flyttade vår söndagslöpträning från Kransmossen till Kypésjön. Vi startade en ny ledarledd cyklingsgrupp på lördagarna med fokus på säkerhet och gruppcykling. När vädret blev kallare på hösten så växlade vi för första gången över till MTB cykling som många medlemmar tyckt varit mycket uppskattat. Simning och spinning har fortsatt oförtrutet med ledning av Göran Magnusson. Vi gjorde även en utflykt till Ulricehamn med Sören Svensson i spetsen. Den blev snabbt fullbokad innan vi visste ordet av. I vanlig ordning hade vi tur med vädret som gynnade både löpare och cyklister, och som avslutades med bad och mat. Knallen blev också medlem i Svenska Skidförbundet, så nu kan de medlemmar som vill tävla för knallen även på skidor.

Styrelsen tillsatte också en ny medelhavsgrupp för att arrangera nästa års medelhavsresa. Allt var packat och klart och fullbokat för en resa till vackra Rhodos. Tyvärr skulle det visa sig att epidemin som blommade ut våren 2020 helt satte stopp för arrangemanget. Men skam den som ger sig, vi kommer tillbaka.

Styrelsen upplever att det på senare år blivit svårare att få funktionärer till våra olika arrangemang. Styrelsen beslutade därför att göra en förändring av medlemskapet genom att göra det obligatoriskt (med möjlighet att anropa giltigt skäl) för våra medlemmar att anmäla sig som funktionär vid minst ett av SOK Knallens arrangemang/tävlingar under året. Vi vill helt enkelt att fler gör mindre än att få gör allt. För att citera en mycket klok knalle som sa så här:

SOK Knallen är en förening som bygger på ideellt arbete från medlemmarna. Förstår att inte alla har tid eller prioriterar det men har också svårt att förstå att man hinner att vara med på spektakel som anordnas av Knallen!

Året 2019 var också det året då två av knallens stora profiler tyvärr lämnade oss. Peter Fridell var den där goa glädjespridaren av rang och som varit medlem i klubben sedan 1986. Ulla Johansson gick inte bort så lång tid efter Peter. Hon var med och grundade knallen 1984 och var första kvinna i styrelsen. Hon segrade i 60-årsklassen på Lidingöloppet 10km fem år i rad och tiden 45:49 står sig ännu i hennes åldersklass genom tiderna. Läs gärna på vår hemsida där bland annat Göran Magnusson och Jonny Nylén med klubbkamrater skrivit några värmande ord om dessa två profiler som givit så mycket till föreningen knallen.

Jag summerar mitt tredje år som ordförande och kan konstatera att det varit ett fantastiskt år och det är en ära att tillsammans med övriga i styrelsen få leda klubbens arbete vidare framåt. Vi är en klubb som är öppen för alla och som erbjuder träning och motion för att skapa förutsättningarna för ett livslångt och hälsosamt liv. Det är vi stolta över.

Ordförande, SOK Knallen

Björn Trollsfjord