Ordförande har ordet – från verksamhetsberättelsen 2021

image

SOK Knallen fortsätter vara en av de stora motionsklubbarna i Borås med omnejd med betoning på social gemenskap och glädje. Under ännu ett utmanande år höll vi medlemsantalet på en förväntad nivå.

Ja, ingen av oss var ju riktigt beredd på vad som skulle komma våren 2020. En pandemi spreds sig runt jorden som påverkade och lamslog stora delar av samhället ända ned till varje enskild individ. Smittspridningen skulle visa sig att hålla greppet om oss betydligt längre än vad vi önskat oss. Smittspridningen minskade förvisso när värmen kom på våren och sommaren 2020, men den skulle ta ny fart igen på senhösten i slutet av oktober med nya restriktioner som följd. Styrelsen tog då beslutet att pausa stor del av träningsverksamheten för medlemmars säkerhet. Det skulle ta ett antal månader innan pandemins effekt minskade så pass att vi äntligen fick klartecken från Hälsomyndigheten att återstarta vår verksamhet. Återstarten kunde genomföras på självaste alla hjärtans dag, en söndag i mitten av februari med ett gäng sugna distanslöpare. Glädjen hos våra medlemmar var stor och alla var glada att äntligen få träffas och träna ihop igen.

SOK Knallen arrangerar, samarrangerar tre lopp i Borås, BUM, 6-timmars och Kretsloppet. Året 2021 var inget undantag mer än att samtliga våra lopp skulle koncentreras till hösten. Ett av våra lopp är vårt samarbete med Korpen och Kretsloppet under många år. En av profilerna inom Korpen och Kretsloppet var Roger Hjelm som i våras tyvärr hastigt lämnade oss alla i stor sorg. Roger var kanslistchef på Korpen och var mångt och mycket självaste Mr. Kretsloppet och som vi samarbetat med i över 10 års tid. Vi minns Roger som en drivande eldsjäl och som såg till att få Boråsarna att komma i rörelse och sätta Borås på löparkartan. 

I april beslutade styrelsen att utöka vår löpträning. Förutom distansträning på söndagar och intervaller på tisdagar så fyllde vi på med löpning på torsdagar med Joel Blom i spetsen.

I maj var de tänkt att Borås Ultra Marathon skulle gå av stapeln. Men fortsatta restriktioner tvingade oss att flytta löpartävlingen till hösten. I stället gjorde vi om vårens tilltänkta lopp till ett virtuellt, ett så kallat Öppen led lopp där men kunde springa distansen på sin hemmaplan. En del valde dock att springa den riktiga distansen längs Vildmarksleden och Sjuhäradsleden. Senare på hösten kunde vi äntligen arrangera det riktiga loppet.

Under året gjordes många fina prestationer av våra medlemmar på många olika håll. Ett exempel var Kretsloppets Stafettlopp arrangerat på Borås Skidstadion, där det blev succé för SOK Knallens damer som tog hem segern. Där arrangerade vi för övrigt klubbens KM i löpning med ett 20-tal starka löpare som ställde sig på startlinjen med pannlampa på.

En annan bragd var Anna-Maria Trollsfjord som tog hem ett brons i SM på 24-timmars i Skövde.

Cyklingen under året var som vanligt en succé, både när det gäller landsvägscykling och MTB-cykling. Detta tack vare alla ledare som ställer upp för föreningen. Landsvägscyklingen utvecklades och fick ett utökat fokus på att cykla säkert i grupp. För att nämna några få så stack profilerna Eva Bresky, JO Edman, Sören Johansson, Peter Magnusson ut med en hjälpande hand. MTB cyklingen fortsatte att utvecklas där vi utökade träningen till två grupper. En grupp med lite mer avancerad cykling på stig, medan den andra gruppen fokuserade på grusväg och mer fart. Ett lyckat beslut där vi med denna utökning kunnat locka fler till vår träning. Dessutom fixad Åsa Gadler till en extra träning på Kransmossen i samarbete Borås CA med fokus på balans och att stå, sitta rätt på cykeln i både upp och nedförsbacke. Ett av många uppskattade event under året.

I början av året förlängde styrelsen vårt samarbete med Fotriktigt med ytterligare 3 år.

Vår klassiska och mycket efterlängtade medelhavsresa fick göra ett uppehåll under 2021 men arbetet fokuserades istället på att planera in en ny resa under våren 2022 till Altea.

Jag summerar mitt femte år som ordförande och kan konstatera att vår verksamhet påverkats negativt av pandemin precis som för så många andra föreningar. Men vi har på något sätt lärt och leva och förhålla oss till pandemin för vår verksamhet. Trots detta så har vi som förening klarat oss mycket väl. Vi ser nu också en stark återgång och längtan från våra medlemmar att komma igång med träningen och träffas igen. Vår ekonomiska situation är fortsatt mycket stark, till stor del tack vare att vi äntligen åter kunde få arrangera våra löparlopp.

Slutligen så vill jag säga att det är en ära att tillsammans med övriga i styrelsen få leda klubbens arbete och nu siktare vi på ett härligt och spännande 2022. Målet är solklart, vi är en klubb som är öppen för alla och som erbjuder träning och motion för att skapa förutsättningarna för ett livslångt och hälsosamt liv, oavsett om det gäller löpning, simning eller cykling. Det är vi stolta över.

Ordförande, SOK Knallen, Borås

Björn Trollsfjord