Tidningsklipp

Lennart Svensson tog en andra placering på New York Marathon 2019

Borås Tidning 8 november 2019

 

Avskydde löpning – tog SM-medalj på tio mil

FRIIDROTT Artikeln publicerades 10 juli 2018, Borås Tidning

Therese Fredriksson – 3:a på SM 100KM, Helsingborg 2018

Therese Fredriksson, i rosa, från Fristad tog SM-brons på tio mil under SM-veckan i Helsingborg. Under skolåren avskydde Therese Fredriksson allt vad löpning hette. Och fortfarande för fem år sedan trodde knappast Fristadstjejen, som inte har någon tränare, att hon skulle ta SM-brons på tio mil löpning.

– Verkligen inte. Jag tog mina första löpsteg 2014, berättar 31-åringen.

Fram tills dess var löpning något som fick henne att se rött. Hon var drillflicka, och har som sådan både vunnit SM-guld och SM-silver. Och på gymnasiet hade hon dansinriktning. Men när det kom till att springa var hon varken med på skolidrotten på högstadiet eller gymnasiet.

– Jag avskydde allt som hade med löpning att göra på den tiden.

Den uppfattningen svängde snabbt våren 2014 när hennes syster fick henne att börja springa för att gå ner i vikt efter andra graviditeten.

– Jag började på elljusspåret i Fristad. Första gången jag sprang tog det 50 minuter att ta sig runt fem kilometer.

Även den tidsmässiga utvecklingen gick snabbt. Efter att ha blivit lurad att springa ett Marathon förstod Fredriksson att hon passade för långlöpning.

– Jag insåg att jag hade en kropp som kunde ta emot stötar bra.

2016 vann hon Hyssnaloppet och Göteborg Marathon samt sprang in på 43:e plats i Stockholm Marathon på tiden 3.12,35.

– Nu brinner jag för att springa långt, jag tycker helt enkelt att det är otroligt roligt. Jag älskar den där trötthetskampen som kommer efter sex–sju mil.

Sitt första tiomilslopp gjorde hon under SM-veckan i Borås förra året. Då kom hon på fjärde plats på tiden 9.31,24. I år var hon egentligen inte tränad för tio mil, men anmälde sig två veckor innan start. Väl nere i Helsingborg låg hon länge på andraplatsen, men kom till slut trea på tiden 9.43,56, och tog sitt första SM-brons i löpning.

– Det var oerhört stort för mig. Jag som inte har någon tränare och som har heltidsjobb och småbarn. Om jag hade kunnat träna bättre hade jag kunnat kapa tiden något otroligt. Det här är bara början, säger hon.

Nu får hon anpassa sin träning efter barn och jobb.

– Jag tränar oftast sex dagar i veckan, en mil per dag plus långpass på helgerna. Det blir väl 8–15 mil per vecka. Om jag kan träna lite mer kvalitet vet jag att jag kan utvecklas mycket inom ultralöpning. Klart att det här ger en morot att träna ännu mer, säger hon.

Framöver vill hon testa både 12- och 24-timmarslopp.

– Jag vill se när kroppen inte orkar mer.

Det största målet för resten av den pågående säsongen är Borås sextimmars.

– Det är den tävlingsform som passar mig bäst. Mitt rekord är 6,94 mil. Jag vill komma över sju mil, säger hon.

John Muthui Musee tar tredjeplatsen på Lidingöloppet 2018

(2018-09-30)

John tar en tredjeplats på Lidingöloppet 2018.