Ordföranden har ordet – från verksamhetsberättelsen 2018

Björn Trollsfjord
Björn Trollsfjord, Ordförande SOK Knallen

Ordföranden har ordet

SOK Knallen fortsätter vara den stora motionsklubben i Borås med omnejd med betoning på social gemenskap och glädje. Klubbens medlemskurva ligger fortsatt på en konstant nivå med ett medlemsantal på ca 450 medlemmar.

Viktigt för oss i Styrelsen är att läsa av våra medlemmars behov och önskemål. Därför tog styrelsen under året fram en enkät som skickades ut till samtliga medlemmar. Styrelsen fick återkoppling från över 250st medlemmar, dvs. en bit över hälften av alla medlemmar som svarat. Vi har gått igenom svaren och analyserat dem. Detta ligger nu till grund för vårt vidare arbete framöver för att förbättra vår verksamhet.

I 2018 så lanserades helt ny kollektion med Cykel och Triathlon kläder från vår nya partner BioRacer. Den första klädleveransen landade precis dagen före avresan på klubbresan till Kreta. En perfekt timing. Vi uppfattar att många är nöjda med kläderna även om de anses något dyra vilket vi få se över. Dessutom förlängdes avtalet på tre år med Fotriktigt som är föreningens sponsor och partner inom löpning. Vi tog dessutom fram en ny röd och raketsnabb SOK Knallen badmössa till klubbens simmande medlemmar med hjälp av Joakim Sandström.

Under året arrangerade klubben tillsammans med SISU en utbildning för ett antal av våra löpledare med Lars Karlsson i spetsen. Utbildningen hölls av Ulf Friberg, en välkänd friidrottstränare med bl.a. Mustafa Mohammed och Meraf Bahta i sitt träningsstall (och Anneli Johansson). Ulf har under lång tid varit engagerad i elitklubben Hälle IF, men också svenska friidrottslandslaget. Vid totalt tre tillfällen fick våra löpledare möjligheten att under Ulfs ledning utbilda sig både teoretiskt och praktiskt i löpträning.

Vår förening återuppväckte också tävlingen BUM med start i Göteborg (Skatås) samt Hindås till Borås. Ny avslutningsdestination blev Kypésjön. Tävlingsledaren Daniel Assarsjö levererade en fantastisk tävling tillsammans med ett gäng glada knallen funktionärer. Glada funktionärer fanns det gott om även när det var dags för Kretsloppet som i år jubilerade och blev en 10-åring. Här fick knallen fira med extra stora triumfer när först Michelle Schnellbacher sprang in först på 5km och dessutom vår knalle John Muthui från Afrika som vann 10km. Tillsammans med många andra sätter de SOK Knallen på kartan. John ställde senare upp i Lidingöloppet 30km och kammade hem tredje platsen.

Efter förra årets SM 100KM som arrangerades av SOK Knallen i Borås, så var det i år Helsingborgs tur att arrangera SM veckan och 100KM. Vi hade flera Knallar på startlinjen och där Therese Fredriksson glädjande sprang in ett brons på damsidan.

Långlöpscupen avslutades med att SOK Knallen i samband med 6-timmars arrangerade årets sista cuplopp. Många Knallar kom till start och många bra prestationer levererades. De många starterna gjorde att vi tog oss upp på platsen som tredje bästa klubb i distriktet. Klubbens individuella placeringar resulterade i sju stycken pokaler. Dessutom belönades klubben med en stor pokal framröstad av deltagarna för bästa arrangemang vilket var mycket glädjande.

Ordförande Björn Trollsfjord och ledamot Marika Hacksell från styrelsen representerade SOK Knallen på Föreningsgalan som arrangeras varje år av Borås Kommun. På galan delades det ut priser till flera föreningar som stuckit ut lite extra för sina insatser under året. Det hela inleddes med en medaljutdelning till alla som genomfört en Borås klassiker, där vi med glädje kunde konstatera att flera av dem var knallar.

På senhösten arrangerades det ett klubbmästerskap uppe vid Borås Skidstadion. Loppet var lyckat med många fina insatser från våra medlemmar. Mysigt värre blev det när mörkret fallit, då ett gäng marschaller spred sitt ljus längs banan.

Ett långt samarbete med Göteborgsvarvet fick sitt slut när vi valde att inte skriva på ett nytt avtal då detta innebar en betydlig försämring av den ekonomiska ersättningen och en försämring för att bedriva göteborgsvarvsträningarna och själva Varvetmilen. Ett tråkigt besked att lämna våra medlemmar men vi styrelsen hoppas på en förändring på sikt där vi kanske hittar tillbaka till varandra. Kan också konstatera att vi var långt ifrån ensamma att fatta detta beslut då flera andra föreningar också valde att avsluta samarbetet med Göteborgsvarvet. Detta är en tydlig signal om någon.

Till slut så kan jag nämna att klubben under 2018 genomgått en så kallad vaccinering via Svenska Riksidrottsförbundet och har nu en handlingsplan mot doping. Den gäller i 3 år och därefter görs vaccineringen om på nytt. Varje medlem är själv ansvarig och förbinder sig via sitt medlemskap i SOK Knallen att hålla sig fri mot alla former av doping.

Jag summerar mitt andra år som ordförande och kan konstatera att det varit ett fantastiskt år och det är en ära att tillsammans med övriga i styrelsen få leda klubbens arbete vidare framåt. Vi är en klubb som är öppen för alla och som erbjuder träning och motion för att skapa förutsättningarna för ett livslångt och hälsosamt liv. Det är vi stolta över.

Ordförande, SOK Knallen

Björn Trollsfjord