Vi gratulerar Lennart Svensson som fyller 80 år

Lennart Svensson fyller 80 år

Lennart Svensson fyller 80 år

Vi gratulerar idag den 8 augusti Lennart Svensson som fyller 80 år.

Lennart var idag med i ett stort reportage i Borås Tidning, se nedan.

// Stort grattis från SOK Knallens styrelse och från alla kompisar i knallen.

Tidningsklipp från Borås Tidning:

Löpningen är en livsstil för Lennart

Fyra pass i veckan och ett par lopp i månaden. För Lennart Svensson är löpningen mer än bara en hobby, det är en livsstil. I dag fyller han 80 år och har inga som helst planer på att sluta.

– Kommer ni och hälsar på mig nästa gång jag fyller jämnt kan vi göra en uppföljning, säger han när BT träffar honom i löpspåren på Kransmossen.

I FOKUS

BORÅS. Cupsegrar, SM-guld- och silver. 80-åriga Lennart Svensson i SOK Knallen har ett digert register av meriter i bagaget. Hemma i lägenheten i Borås är prisskåpet så gott som fullt av medaljer i alla färger och former. Tio lopp har det hunnit bli hittills i år, och majoriteten av dem har följts av en medalj med guldkulör runt halsen.

Senast i juni knep han andraplatsen i veteranklassen på SM-milen i huvudstaden. Tillsammans med de andra seniorerna startade han längst fram sida vid sida med elitklassen. Med åldersklassen M80 på ryggen var det både en och annan medlöpare som höjde på ögonbrynen.

– Jag fick en hel del ryggdunk och hejarop av både publiken och de andra löparna, säger han.

Löparklockan vibrerar. Det är dags att röra på sig. Men det är sällan Lennart behöver en uppmaning till motion. En vanlig vecka ger han sig ut i spåren tre till fyra gånger, och varje söndag är det dags för en längre runda på strax över 20 kilometer. Det behövs för att hålla formen uppe för favoritdistansen – halvmaraton.

– Jag gillar att vara igång länge och hinna se så mycket av omgivningen.

Nästa långlopp går av stapeln i USA i november. Då är det dags för New York City Marathon och Lennart är för första gången med i startfältet, något som länge har varit en dröm för 80-åringen.

– Det var min fru som ordnade så att jag kunde uppfylla den här önskningen.

Och frun Siv har varit en stabil stöttepelare under Lennarts nära 30 år som aktiv tävlingslöpare. Lennart startade nämligen sin karriär först som 45-åring och började senare som veteran i SOK Knallen. Men när han ser tillbaka på sitt liv har det inte direkt varit brist på aktivitet. Som liten knatte började han spela fotboll och hann med många år på planen innan han lade fotbollsskorna på hyllan i 20-årsåldern. När sonen Lars-Åke var utflugen ur hemmet sökte Lennart en ny hobby och valde därför att snöra på sig joggingskorna i stället.

– Det var ett enkelt och bra sätt att ta sig ut på, och på den vägen fortsatte jag. Det har gått rätt skapligt, säger han.

Tack vare sonen är maratonloppet i New York i november inte den första amerikanska tävling som Lennart ställer upp i. Sedan 15 år tillbaka bor Lars-Åke nämligen strax utanför Boston och Lennart och Siv ser till att hälsa på honom och barnbarnen åtminstone två gånger per år. Varje gång passar Lennart på att klämma in ett lopp eller två.

– Där tycker de att det är extra roligt att jag springer i min ålder. Har man en gång varit ”champ” där så är man alltid det.

Att hålla kroppen i form har aldrig varit något problem för tävlingsmänniskan Lennart som har ett löpsteg som en alert 20-åring. Tidigare kunde vaderna stelna till ibland, men ett par stödstrumpor och ett besök hos naprapaten satte stopp för det.

– Han visade mig att man kan göra tåhävningar på ett trappsteg, och sedan dess har jag inte haft några problem.

Men vid ett tillfälle var det ändå nära att löparkarriären fick ett abrupt slut. Vid 69 års ålder drabbades Lennart av diskbråck och fick beskedet att operation var enda utvägen. Då trodde han att han aldrig skulle få ge sig ut i spåren igen. Men redan på uppvaket efter operationen hade han glömt tvivlet:

– Det första jag frågade läkaren var om jag kunde springa Göteborgsvarvet månaden efter. Då skrattade de bara åt mig.

Något Göteborgsvarv blev det visserligen inte just det året, men året därpå var han igång igen. Och än så länge har han hunnit springa ett helt gäng halvmaror i grannstaden utmed västkusten.

– Det är faktiskt så många att jag inte riktigt kommer ihåg antalet, men skriv 15 för det är jag säker på att jag har sprungit som minst.

I dag, den 8 augusti, fyller Lennart 80 år och blickar framåt på löparkarriären med spänning. Tack vare sitt stora intresse är hälsan på topp och han har inga som helst planer på att lägga joggingskorna på hyllan. I stället drömmer han om att uppfylla ännu en dröm i löpningsväg – nämligen att springa på kinesiska muren.

– Varför skulle jag lägga av nu? Det här är en livsstil.

TEXT OCH FOTO

EVELINA SEGERQVIST

evelina.segerqvist

@bt.se

FAKTA

Lennart Svensson

Ålder: Fyller 80 år i dag.

Bor: I Borås.

Familj: Frun Siv, sonen Lars-Åke, barnbarnen Natalie och Addison.

Sysselsättning: Pensionär sedan 15 år tillbaka.

Fritidsintressen: ”Ja, jag hinner inte med så mycket mer än löpningen.”

Löpartips: ”Det gäller att upprätthålla en reguljär träningsrutin så att en inte får för mycket luckor. Håll igång året om och låt inte väder eller vind stoppa dig.”

Bästa löparminnet: ”Det måste vara något av de lopp jag har sprungit i USA när barnbarnen har hejat på vid sidan.”

Favoritrunda i Borås: En slinga på 12 kilometer i terräng, vid sidan av väg 27.

Om att fylla 80 år: ”Det känns rätt okej ändå. Jag och frun Siv åker till Skåne och ska fira lite där. Sen blir det syskonkalas i första hand och därefter lite firande med vänner och bekanta. Förhoppningsvis kommer det ett kort från barnbarnen i USA också.”