Therese älskar att springa långt

Från början avskydde hon löpning, men är idag en framgångsrik ultralöpare. När Therese Fredriksson vann ett 24-timmarslopp i februari sprang hon också den längsta sträckan av en svensk kvinna sedan 2017Borås

Artikeln publicerades 17 april 2020, Borås Tidning

Therese Fredriksson ville hitta en träningsform som passade henne. Lite motvilligt provade hon löpning och i dag springer hon lopp på över 220 kilometer.
Therese Fredriksson ville hitta en träningsform som passade henne. Lite motvilligt provade hon löpning och i dag springer hon lopp på över 220 kilometer.Foto: Jan Larsson

Jan Larsson

Allt började 2014, då Therese efter graviditeten letade efter en träningsform. Hennes syster tipsade om löpning som ett enkelt och snabbt sätt att motionera.

– Det där att springa lockade mig inte alls. Men jag köpte ett par löparskor och märkte att det var ett enkelt sätt att motionera och passade mig som småbarnsförälder.

På något sätt fick Therese mersmak och ett halvår senare ställde hon upp i Stockholm Marathon. När hon sen tog SM-brons 2018 på 10 mil, förstod hon att det var ultralopp som gällde.Avskydde löpning – tog SM-medalj på tio mil”Jag tog mina första löpsteg 2014”, säger Fristadstjejen Therese Fredriksson.Missa inte • 2018-07-10 17:34

I december förra året hittade hon ett 12-timmarslopp i Barcelona.

– Jag ville testa och se om det passade mig. Sen kom jag i mål på 129 km, vilket är det bästa en svensk dam någonsin sprungit på en 12-timmarstävling. Min känsla direkt efteråt var att nu vill jag springa 24-timmarslopp.

Therese Fredriksson, SOK Knallen.
Therese Fredriksson, SOK Knallen.Foto: Jan Larsson

På ett landslagsgruppsläger fick hon en startplats från en som lämnat återbud till ett 24-timmars lopp i Espoo, Finland.

– Det var två och en halv vecka innan start. Så kort tid innan fanns det ingen tid för förberedelse än att mer mentalt ställa in sig på att nu ska min debut ske. Min tanke var att jag får göra mina misstag i det här första loppet, sen får jag hitta ett annat 24- timmars och göra om det.

Therese tog det lugnt de första 12 timmarna och försökte hålla ett jämnt tempo. Samtidigt hade hon ett mål med kvalgränsen 215 km till EM.

– Jag hade blivit varnad för vargtimmarna mellan 2 till 4 på natten, då många känner av tröttheten. Men jag sprang i mitt eget tempo och insåg att jag efter 12 timmar inte hade råd att tappa så mycket.

Efter 20 timmar insåg Therese att hon har 4 timmar kvar och att hon var i ledning. 
 – Mitt stora fokus var att klara 215 km. Men sen när jag förstod att jag låg etta, då kände jag att jag kan ju inte kan slå av på takten, då förlorar jag första placeringen på mitt första 24-timmars.

Många i publiken började heja Therese namn, vilket fick henne att springa allt vad hon orkade. Slutdistansen blev sen 222,558 km.

Därigenom tog hon sig in som segrare i damklassen och sprang det längsta en svensk kvinna sprungit sedan 2017.

– Det var en fantastisk känsla efter det loppet, att jag klarade av distansen, satte den indikativa kvalgränsen och att jag sen vann på det viset var helt otroligt.Ofta sticker jag bara ut och tänker att det får bli vad det blir. Det måste inte bli 2 eller 3 mil. Jag försöker vara lite snäll mot mig själv. Testar lite olika fartlekar och rundor för att höja motivationen

Therese menar att hon efter det där 24-timmarsloppet hittade hem.

– Jag förstod att det är här jag ska vara. Det var som att jag fick ett lugn efteråt. Innan hade jag pendlat och frågat mig själv vilken som är min rätta distans. Men efter det loppet förstod jag att jag är en 24-timmars löpare och att det är de här loppen jag ska fortsätta med och förhoppningsvis utvecklas i.

Hon springer 15 till 20 mil i veckan, mest uteträning. Hur gör du dagar då det tar emot?

– Ofta sticker jag bara ut och tänker att det får bli vad det blir. Det måste inte bli 2 eller 3 mil. Jag försöker vara lite snäll mot mig själv. Testar lite olika fartlekar och rundor för att höja motivationen. Samtidigt är det viktigt med en balans. Jag måste hålla tillbaka ibland, även om det känns lätt och jag är ivrig att springa. Där måste finnas vilodagar, annars blir man trött både mentalt och fysiskt, berättar Therese.

FAKTA

Therese Fredriksson

Ålder: 33 år.Yrke: Studerar till förskollärare.Familj: Man och två barn.Bor: I Fristad.Klubb: Therese springer för SOK Knallen i Borås.Övrigt: Endurance 24H i Finland, är ett 24-timmars lopp, där det gäller att springa så långt som möjligt under den fastslagna tiden. Loppet går inomhus där varje varv är 390 meter. Man får äta, dricka och vila, men klockan går vilket påverkar resultatet.