Hon är nominerad till årets ultralöpare: ”Satsat högt”

Boråsaren Therese Fredriksson, SOK Knallen, är nominerad till årets ultralöpare.Det efter att på allvar etablerat sig i Sverigeeliten – och tagit en plats i landslaget.– Det är roligt att ha imponerat så bra, säger hon.

Friidrott • Artikeln publicerades 23 december 2020, Borås Tidning

Therese Fredriksson, SOK Knallen, är nominerad till årets ultralöpare. Bilden är från 24-timmars i Finland, som gav henne en landslagsplats.
Therese Fredriksson, SOK Knallen, är nominerad till årets ultralöpare. Bilden är från 24-timmars i Finland, som gav henne en landslagsplats.
Li Edqvist

Li EdqvistSkicka e-post

Det är ultramarathon.se som nominerat sex kvinnor och sex män, däribland Jonas Buud som varit något av en ambassadör för löpning över längre distanser i flera år. Bland de sex kvinnorna finns boråsaren Therese Fredriksson.

– Jag har satsat högt. Trots att det varit mina debuter på två distanser har det gått riktigt bra. Det var två väldigt tuffa utmaningar och jag har gett allt, säger 34-åringen.

SOK-knallelöparen debuterade i december förra året på 12-timmars i Barcelona. Hon sprang då 129,067 kilometer, vilket är det längsta en svensk kvinna har sprungit på en 12-timmarstävling. Löparen Maria Jansson har dock sprungit längre halvvägs in i en 24-timmarstävling.

I februari i år tog Therese steget upp till 24-timmars. I debuten i finländska Espoo sprang hon in sig i landslaget och vann tävlingen på 222,558 kilometer, 7:a i Sverige genom tiderna. Loppet gick på en inomhusbana på 398 meter.

– Mitt mål var att komma över 215 kilometer för då skulle jag ha klarat kvalgränsen till EM.

Belöningen blev också en plats i den svenska EM-truppen som skulle få tävla i Italien i september. Men mästerskapet blev inställt.

– Nu håller jag tummarna för att det blir ett VM i Rumänien i maj. Eftersom VM-kvalgränsen ligger på 220 kilometer har jag ju redan klarat den gränsen. Men allt är oklart och jag vet inte om min tid räknas då. Men det var en väldigt bra prestation som jag gjorde.Jättemånga har hört av sig och tycker att jag har inspirerat dem till att springa långt. Det är jättekul att kunna motivera andra att våga testa. Ultralöpning har ju växt enormt bara de senaste åren.-Therese Fredriksson

För några fler tävlingar hann Fredriksson inte med innan pandemin satte stopp.

– Jag har letat efter 24-timmarstävlingar, men just nu är allt inställt så det finns ingen möjlighet.

Hur står du dig mot konkurrensen bland de nominerade?

– Det är hård konkurrens, många av tjejerna har gjort fantastiska prestationer. Många andra har hittat lite tävlingar som 6-timmars och backyard ultror som gått under hösten. Jag har inte haft möjlighet att åka på dem, jag har inte varit ledig de helgerna. Tyvärr blev det ingen mer tävling i år, så egentligen är jag bara glad över att få bli nominerad i år. Men verkligen kul att de tyckte att min prestation på 24-timmars var så stor, och det var ju ändå min debut.